Preskoči navigaciju
Caparol
Caparol

Povijest poduzeća

Caparolova dostignuća

2015. godine poduzeće Deutsche Amphibolin-Werke von Robert Murjahn obilježava 120 godina postojanja.

Prvobitno osnovano u Odenwaldu, pokrajini bogatoj mineralom Amphibol, poduzeće se razvilo u proizvođača građevinskih premaza, kao što su praškasti proizvodi od mineralnih pigmenata, punila i vapnenca/kazeina kao veziva (poznatih pod nazivom "Murjahns Anstrichpulver"), a kasnije i proizvođača ljepila i postojanog vodenog stakla. Kasnije su saznanja životnog djela Dr. Roberta Murjahna postala osnova istraživanja i razvoja u proizvodnji proizvoda na bazi sintetičkih disperzivnih veziva.

Poduzeće je tada preuzelo ulogu stručnjaka i inovatora u industriji građevinskih premaza i drži ju sve do danas. Caparol vodorazrijedivi univerzalni premazi (koji sadrže kazein, parafin, oleum), a kasnije i disperzije na bazi umjetnih smola, perjanica su malerskih radova diljem Europe.

1885.

Ernst Murjahn i njegov sin Eduard iz poduzeća koje se bavilo uvozom i izvozom "Ernst Murjahn & Sohn", otkupili su prava na rudarenje mangana u Odenwaldu. Daljnim istraživanjem tla, Eduard Murjahn naišao je na važan mineral iz skupine Amphibola.

1889.

Eduard Murjahn za "Ernst Murjahn & Sohn" sklapa prvi ugovor za eksploataciju minerala te pronalazi daljnji način obrade otkrivenog Amphibola. 1889. godine u Ernsthofenu/ Odenwaldu osniva "Deutschen Amphibolin-Werke von Eduard Murjahn" i započinje sa proizvodnjom boja, praškastih žbuka i antikorozivnih premaza.

1894.

Robert Murjahn, sin Eduarda Murjahna, na osnovi vapnenca i krede razvija premaz od praškaste žbuke. 1894. godine ovaj proizvod osvaja počasnu diplomu i zlatnu medalju na sajmu u Kielu.

1895.

Osnivanje poduzeća "Deutsche Amphibolin-Werke von Robert Murjahn" u Ober-Ramstadtu od strane Roberta Murjahna. Proizvodnja žbuke u prahu i Murjahnove boja u prahu ( "Murjahns Anstrichpulver").

1926.

24-tverogodišnji Dr. Robert Murjahn, sin osnivača poduzeća, pridružuje se poduzeću.

1928.

Dr. Robert Murjahn razvija vodenu vezivnu emulziju "Caparol" uz pomoć koje izvođači sada uz dodavanje pigmenta i punila sami mogu proizvesti željeni premaz. Naziv marke proizvoda izveden je iz početnih slova tri osnovna sastojka (Casein, Paraffin i Oleum). Ovaj novi proizvod uvodi tehnologiju vezivne emulzije
u svijet građevnih premaza.

1936.

Dr. Robert Murjahn prvi puta umjesto ulja u svoje Caparol vezivo stavlja akrilnu disperziju. "Caparol pasta bez ulja" time označava početak modernih tehnika disperzivnih boja.

1953.

Tržištu je predstavljen završni sloj sa sjajem "Capaplex".

1954.

Sa Murjahnovom Latex bojom na tržištu se pojavila prva disperzivna latex boja otporna na grebanje.

1956.

Disperzivna boja na bazi vinilpropionata predstavljena je tržištu pod tradicionalnim imenom "Amphibolin".

1957.

Osnovano je poduzeće Disbon GmbH, Ober-Ramstadt.

1959.

Pod nazivom "Muresko" tržištu je predstavljena novo razvijena boja.

1963.

Uvođenje fasadne boje na bazi polimera "Duparol".

1973.

Tržišno predstavljanje akrilnog laka "Capacryl".

1976.

Pod markom proizvoda "Sylitol" predstavljen je asortiman moderniziranih silikatnih boja.

1978.

Nakon smrti Dr. Roberta Murjahna poduzeće preuzima njegov sin Dr. Klaus Murjahn, koji poslovima na čelu DAW-a upravlja još od 1973. godine.

Uvođenje tehnologije strojnog toniranja za boje, lakove i žbuke "Capamix".

1981.

Osnivanje poduzeća Capatect Dämmsysteme GmbH & Co. Energietechnik KG, Ober-Ramstadt. Capatect u svom asortimanu objedinjuje žbuke i fasadne sustave za toplinsku izolaciju.

1984.

Caparol dobiva svoj novi logo, šarenog slonića. Prvo predstavljanje novog logotipa održano je na sajmu "Boje" u Münchenu.

1985.

Predstavljanje prve unutarnje boje na svijetu bez otapala i emisije štetnih tvari "Indeko-plus E.L.F.".

1987.

Predstavljanjem proizvoda "AmphiSilan" tržište dobiva izuzetno vododbojnu, a istovremenu vrlo difuzivnu fasadnu boju na bazi silikona.

1989.

Osnivanje poduzeća Caparol Farben GmbH & Co KG.

"Deutschen Amphibolin-Werke von Robert Murjahn" postaje holding. DAW-ova trgovačka poduzeća su: Caparol, Capatect, Disbon i Alpina.

1993.

Uvođenje proizvodnog programa Capalac lakovi i lazure.

1999.

Premjerno predstavljanje kolekcije boja "Caparol 3D-System" na sajmu ""Boje" u Kölnu.

2003.

Osnivanje poduzeća Caparol Shanghai sa vlastitom proizvodnjom za kinesko tržište.

2004.

Tržištu je predstavljen Muresko SilaCryl®, nova fasadna boja na bazi SilaCryl®-a.

Također na tržište se uvodi Nespri-TEC®-sistem za nanošenje boja špricanjem bez nepoželjne maglice.

2005.

DAW slavi 110 godina postojanja poduzeća.

Tržištu predstavljene Caparol-Wellness boje CapaSan (unutarnja boja sa fotokatalitičkim djelovanjem ) i ElectroShield (temeljni premaz za zaštitu od elektromagnetnog zračenja).

Nespri-TEC®-sistem nagrađen je "Saveznom nagradom 2005. za izuzetna inovativna dostignuća u obrtu i izvođenju radova".

2007.

Na sajmu boje, građenja i fasada („Farbe - Ausbau & Fassade“) u Kölnu predstavljena je „Edicija Carbon“. Edicija Carbon označava novu generaciju proizvoda za toplinsku izolaciju fasada koju zahvaljujući karbonskim vlaknima karakterizira izuzetna čvrstoća, otpornost na mehanička oštećenja i dugovječnost.

2008.

Predstavljanje nove generacije fasadnih boja razvijenih na nano-kvarc-mrežnoj tehnologiji. Nova receptura omogućuje da se čestice prljavštine ne primaju na površinu fasade ili se otklanjaju već sa sljedećom kišom ili jačim vjetrom i time fasade ostaju dugotrajno čiste. ThermoSan i AmphiSilan postaju High-Tech-fasadne boje na tržištu.

2010.

Na sajmu boja, građenja i fasada („Farbe - Ausbau & Fassade“) u Münchenu predstavljena je inovativna ton karta „FASSADE A1". 500 izabranih tonova namjenjenih specijalno za fasade, koje istovremeno nude izuzetnu postojanost boje u kombinaciji sa Caparol NQG-tehnologijom premium fasadnih boja.