caparol_pim_import/caparol_hr/products/image/210847/061203_DISBON_Disbo_Pur_420.png

DisboXID 420 2K-EP-Grundierung Premium

Dvokomponentna transparentna tekuća epoksidna smola za grundiranje mineralnih podnih površina. Minimalne emisije štetnih tvari, pogodan za podloge pod utjecajem vlage.

Primjena

Zbog minimalne emisije štetnih tvari, posebnoje prikladan za sva "osjetljiva" područja kao npr. prostorije za boravak, bolnice, vrtići i jaslice, škole, itd. 
Trajna snažna prionjivost, čak i pri jakim odstupanjima temperature i vlažnosti, u kombinaciji sa DisboXID 421 2K-EP-Beschichtung Premium i drugim  Disbon pokrivnim premazima.
Kao sredstvo za grundiranje, grubo zaravnavanje (kratz) i kao obloga od morta na mineralnim podlogama ispod podnih premaza u proizvodnim i skladišnim prostorima, uredskim i prodajnim te prostorima za boravak.
Kao vezivno sredstvo za DisboADD 946 Quarzsandmischung (0,01-2 mm) za izradu na habanje vrlo otpornih industrijskih premaza, holkera te za reprofiliranje  pukotina. Također kao glatki ili protuklizni završni sloj, za zapunjavanje pukotina, a pogodanje i kao zaštita svježeg betona, sprječavajući prebrzo sušenje betona

Ispitano i odobreno prema AgBB ispitnim kriterijima za emisiju HOS iz građevnih proizvoda važnih za unutarnje prostore. Shemu ocjenjivanja AgBB (Odbor za zdravstveno ocjenjivanje građevnih proizvoda) su odredila nadležna tijela za okoliš i zdravlje koja nadziru primjenu građevnih materijala u osjetljivim područjima kao npr. prostorijama za boravak.

Svojstva materijala

  • minimalna emisija štetnih tvari
  • ne sadrži benzil-alkohol i alkilfenol
  • odlično prodiranje u podlogu
  • jako dobro vezanje za betonsku podlogu
  • bez tvari koje ometaju vlaženje boje

Osnova materijala

Niskoviskozna dvokomponentna epoksidna smola,  bez otapala, "total solid" prema Deutscher Bauchemie

Pakiranje/Veličina pakiranja

1 kg, 5 kg, 10 kg limeno kombi pakiranje, 
25 kg pakiranje (masa 17,5 kg limena kanta, učvršćivač: 7,5 kg)

Nijanse

Transparentan.
Temeljni premaz se može tonirati sa Disboxid 980 NEFA®POX pigmentnom pastom.
Mala odstupanja u nijansi i kredne pojave moguće su pod utjecajem UV zračenja i atmosferilija. Organska bojila (npr. kava, crno vino ili lišće) kao i razne kemikalije (npr. dezinfekcijska sredstva, kiseline itd.) mogu uzrokovati promjene u nijansi boje, što ne utječe na funkcionalna svojstva materijala.

Skladištenje

Na suhom i hladnom mjestu, bez opasnosti od smrzavanja.
Originalno zatvorena ambalaža se može skladištiti najmanje 2 godine. Pri nižim temperaturama materijal prije obrade skladištiti na ca. 20 0C.

Gustoća

ca. 1,1 g/cm3

Debljina suhog filma

ca. 90 µm/100 g/m2

Abrazija po Taberu (CS 10/1000 U/1000 g)

ca. 43 mg/30 cm2

Klatna tvrdoća po Koenigu

ca. 197 s

čvrstoća na pritisak

ca. 89 N/mm2

Prikladne podloge

Beton i cementni estrih.
Podloga mora biti suha, nosiva, postojana oblika, čvrsta, bez nevezanih čestica, prašine, ulja, masnoća, tragova otiranja gume te ostalih tvari koje potiču odvajanje.
Tlačna čvrstoća podloge mora iznositi > 25 N/mm2.
Kod cementnih masa za izravnavanje obogaćenih umjetnom smolom prethodno provjeriti njihovu prikladnost za premazivanje, po potrebi izraditi probne površine.
Vlačna čvrstoća površine podloge mora u prosjeku iznositi 1,5 N/m2. Najmanja pojedinačna vrijednost ne smije biti manja od 1,0 N/mm2.
Kod primjene kao temeljni sloj u sustavu OS8, vlačna čvrstoća površine podloge mora u prosjeku iznositi 2,0 N/m2. Najmanja pojedinačna vrijednost ne smije biti manja od 1,5 N/mm2.
Podloge moraju imati postignutu svoju vlagu izjednačenja:
Beton i cementni estrih: maks. 4 tež. % (mjereno CM metodom)
Ispitne metode za navedene vrijednosti prema DafStb (Njemačkoj komisiji za armirani beton), smjernica za obnavljanje, dio 3.

Kad se radi o drugim vrstama podloge odnosno postupcima, potrebno je posebno se posavjetovati s našom tehničkom službom.

Priprema podloge

Postojeću cementnu podlogu treba obraditi prikladnim metodama, poput primjerice, obrade mlazom kuglica, pri čemu, uz istodobno usisavanje, nema prašine. Stupanj skidanja sloja smanjene čvrstoće ovisi o pritisku, kao i o vrsti i količini sredstva kojim se obrađuje. Brušenje je dopušteno samo na manjim površinama (obrada rubova), izuzetak je priprema tehnikom dijamantnog brušenja za uklanjanje slojeva smanjene čvrstoće. Osim toga, treba poštovati upute u radnom biltenu BEB udruženja (saveznog udruženja za estrih i beton) KH-0/U9 i radnog biltena BEB udruženja KH 39 kao i tablicu 2.5 smjernice za zaštitu i obnovu betonskih građevnih elemenata, dio 2, "Njemačke komisije za armirani beton”.
Proboje i šupljine u mineralnoj podlozi treba zapuniti mortovima DisboCRET®-PCC-Mörtel ili DisboXID EP Mörtel u ravnini s površinom.
Prije i za vrijeme postupka premazivanja ne smiju se u okolini koristiti materijali koji sadrže silikon, budući da to može dovesti do poremećaja površine.
Podloge s vlaknima (čelična ili plastična vlakna) moraju se nakon grundiranja obrusiti i još jednom grundirati, tako da se ne može dogoditi "efekt fitilja”.

Savezno udruženje za estrihe i obloge e.V., 53842 Troisdorf-Oberlar

Priprema materijala

Učvršćivač dodati osnovnoj masi i mješalicom koja se polako okreće, intenzivno miješati (najviše 400 okr/min). Preliti u drugu posudu i još jednom temeljito promiješati. Ne raditi u pakiranju u kojem je proizvod isporučen.
Ako materijal treba nijansirati, najprije se osnovnoj masi dodaje pasta u boji (1 vrećica DisboXID 980 NEFA®POX-Farbpaste na 25 kg DisboXID 420 2K-EP-Grundierung Premium) i zamiješa.

Omjer miješanja

Osnovna masa : učvršćivač = 7 : 3 težinska dijela

Način primjene

Ovisno o načinu nanošenja, nanosi se gumenom raklom, četkom za lakiranje, valjkom srednje dlake ili gleterom za izravnavanje.

Sistem nanošenja na površinu

Temeljni premaz
Zamiješani materijal naliti na površinu i ravnomjerno razdijeliti gumenom raklom tako da se zapune pore. Radi izbjegavanja mjestimičnog sjaja obraditi valjkom srednje dlake križnom tehnikom. Kod jako upojnih podloga (smola za grundiranje se upija, pri grundiranju nema zatvorenog filma), potreban je još jedan temeljni premaz za zatvaranje pora. Grund treba obraditi u roku od 24 sata. Kod dužeg vremena čekanja, svježe grundiranu površinu po potrebi posuti pijeskom. Za sloj od morta, površinu posipati sa DisboADD 943 Quarzsandmischung (0,4-0,8 mm) a za oblogu od morta sa DisboADD 944 Quarzsandmischung (0,8-1,2 mm) - vidjeti odgovarajuće Tehničke informacije za pojedini proizvod. Premaze debljine < 1 mm ne posipavati. Neposipani grundirani sloj se mora premazati u roku od 24 sata.

Nepropusni sloj
Materijal u 1 - 2 prolaza nanijeti kako je gore opisano. Za protuklizni sloj prvi svježi nanos ovisno o željenoj hrapavosti posipati sa DisboADD 943/944 Einstreuquarz ili drugim
prikladnim posipnim sredstvima kao npr. Durop, granit ili silicijev karbid.

Grubo zaglađivanje (kratz)
Hrapave podloge do 1,0 mm (mjereno metodom posipanja pijeska)
Špahtl masu izraditi od:
DisboXID 420 2K-EP-Grundierung Premium: 1 tež. dio,
DisboAdd 942 Quarzsandmischung (0,1-0,4 mm): 1,5 tež. dijelova.

Hrapave podloge od 1,0 mm (mjereno metodom posipanja pijeska)
Špahtl masu izraditi od:
DisboXID 420 2K-EP-Grundierung Premium: 1 tež. dio,
Kvarcni pijesak: 1,5 tež. dijelova. (DisboAdd 942 Quarzsandmischung (0,1-0,4 mm) + DisboAdd 943 Quarzsandmischung (0,4-0,8 mm):1 : 1 smjesa).

Masu naliti na grundiranu površinu. Gleterom za izravnavanje (maks. 60 mm širine) ravnomjerno razdijeliti po površini, te izravnati neravnine. Nakon toga odzračiti bodljikavim valjkom. Gotovi kratz sloj po potrebi posipati pijeskom.

Sloj za izravnavanje
Za visoko kvalitetne, optički zahtjevne površine. Podnu površinu premažite kako je gore opisano ili grubo zaravnajte (kratz).
Špahtl masu izraditi od:
DisboXID 420 2K-EP-Grundierung Premium: 1 tež. dio,
DisboAdd 942 Quarzsandmischung (0,1-0,4 mm): 1 tež. dio.

Zamiješani materijal naliti na grundiranu površinu i gleterom od tvrde gume (trokutasto ozubljenje 4 mm) ravnomjerno razdijeliti po površini. Ostaviti ca. 10 minuta te potom oodzračiti bodljikavim valjkom. Sloj za izravnavanje ne posipati pijeskom!

Obloga od morta
Površinu poda grundirati kako je gore opisano. Mort izraditi od:

DisboXID 420 2K-EP-Grundierung Premium: 1 tež. dio
DisboAdd 946 Quarzsandmischung (0,01-2,0 mm): 10 tež. dijelova.

Vezivo u količini od 5 kg pomiješati sa količinom od kvarca iz vreće od 25 kg. Kvarc za mort napuniti u mješalicu i zamiješano vezivno sredstvo dodati dok mješalica radi. Intenzivno miješati 3 minute. Mort nanositi mokro na mokro na svježe grundiranu podlogu ili na već stvrdnuti i posipani temeljni sloj, zabrtviti i potom zagladiti plastičnim ili čeličnim gleterom. Kod oblaganja mort prethodno razvući preko mjernog uzorka.
Za postizanje nepropusne ili protuklizne površine oblogu nepropusno premazati kako je opisano pod točkom 2.
Sloj morta prije eventualne obrade zgusnuti da nema pora odnosno grundirati s DisboXID 420 2K-EP-Grundierung Premium uz dodatak ca. 2 tež.% Disbo­ADD 952 Stellmittel.

Holker (5 cm radijus)
Podne površine grundirati kako je opisano pod točkom 1. Mort izraditi od:
DisboXID 420 2K-EP-Grundierung Premium: 1 tež. dio
DisboAdd 946 Quarzsandmischung (0,01-2,0 mm): 10 tež. dijelova
Svježi materijal nanijeti pomoću odgovarajućeg alata, npr. gletera za holker (Hohlkehlenkehlle), i izraditi holker s radijusom od 5 cm.


Zaštita svježeg betona
Materijal nanijeti u ranoj fazi, smanjujući gubitak vode, sprječavajući prebrzo isušivanje betona. Točka za aplikaciju: kod betona s vodom kada je omjer vrijednosti voda/cement <0,55 opteretiv (na 20°C već u nekoliko sati), bez ostavljanja otisaka.
Materijal se može primijeniti samo na površinama koje su obrađene tekuće i zbog toga bez smanjenja prianjanja od cementnog mlijeka. Na površini ne smije biti vidljiv vodeni film (lokve).

Napomena: ne koristiti snažan gleter za beton.

Ohrapaviti površinu prije nanošenja materijala, koristeći čeličnu ili plastičnu četku (Piassava), kako bi se uklonili svi eventualni ostaci cementa te kako bi se omogućila bolja kapilarna permeabilnost otvaranjem pora.
Nanijeti materijal gumenim alatom za sušenje poda na površinu. Poštujući vrijeme čekanja (10 do 15 min pri 20°C), jednoliko križno razdijeliti materijal valjkom. Nanijeti maksimalnu količinu DisboXID 420 2K-EP-Grundierung Premium koja se može upiti u podlogu, ovisno o kvaliteti betona, pazeći da ne dođe do stvaranja nakupina materijala. Provjeriti naneseni materijal kako bi bio bez pora, a ako je potrebno, pore zapuniti u drugom radnom koraku. Završno površinu posipati sa DisboAdd 943 Quarzsandmischung (0,4-0,8 mm).

Potrošnja

Temeljni premazca. 200–400 g/m2
Premazivanjeca. 200–400 g/m2
po sloju
Grubo zaravnavanje (kratz)
Za fino hrapave, ravne podloge hrapavost do 1 mm:
DisboXID 420 2K-EP-Grundierung Premium 
DisboAdd 942 Quarzsandmischung (0,1-0,4 mm)
ca. 660 g/mm/m2
ca. 1 kg/mm/m2
Za hrapave, neravne podloge hrapavost od 1 mm:
DisboXID 420 2K-EP-Grundierung Premium 
DisboAdd 942 Quarzsandmischung (0,1-0,4 mm)
DisboAdd 943 Quarzsandmischung (0,4-0,8 mm)
ca. 660 g/mm/m2
ca. 500 g/mm/m2
ca. 500 g/mm/m2
Sloj za izravnavanje
za visoko kvalitetne površine
DisboXID 420 2K-EP-Grundierung Premium 
DisboAdd 942 Quarzsandmischung (0,1-0,4 mm)
ca. 800 g/m2
ca. 800 g/m2
Holker
DisboXID 420 2K-EP-Grundierung Premium 
DisboAdd 946 Quarzsandmischung (0,01-2,0 mm)
ca. 150 g/m
ca. 1,5 kg/m
Obloga od morta
DisboXID 420 2K-EP-Grundierung Premium 
DisboAdd 946 Quarzsandmischung (0,01-2,0 mm)
ca. 190 g/mm/m2
ca. 1,9 kg/mm/m2
Za svježi beton 
DisboXID 420 2K-EP-Grundierung Premium 
DisboAdd 943 Quarzsandmischung (0,4-0,8 mm)
ca. 30–600 g/m2
ca. 1 kg/m2

Točne vrijednosti potrošnje odrediti probnim premazivanjem na objektu.

Djelomični popravci balkonskih površina su mogući. Zbog različitosti epoksidnih mortova i betona, izbjegavati cjelokupnu obradu površine, jer može doći do pojave pukotina

Obradivost

Pri 20 °C i 60 % relativne vlažnosti zraka ca. 30 minuta.
Više temperature skraćuju, a niže produljuju vrijeme obradivosti.

Uvjeti primjene/vanjski uvjeti

Temperatura  materijala,  zraka  i  podloge:
Min. 10 °C, max. 30 °C
Relativna vlažnost zraka ne smije biti iznad 80 %. Temperatura podloge bi uvijek trebala biti najmanje 3 0C iznad temperature rosišta.

Vrijeme čekanja

Vrijeme  čekanja  između  dva  radna  koraka  ne  smije  biti  manje  od  12,  niti  veće  od  24  sata  pri  20  °C. Kod  duljih  vremena  čekanja  se  površina  prethodno  završene etape  rada  mora  obrusiti,  ako  nije  bila posipana. Više temperature skraćuju, a niže produljuju navedeno vrijeme.

Napomena: kada se materijal koristi kao zaštita svježeg betona, mora se premazati pri 20 °C nakon 3 dana tankim premazom (završnim, nanošenje valjkom) i nakon 5 dana debelim slojem (završni sloj i mort, kvarcom posipani sloj).

Vrijeme sušenja

Pri 20 °C i 60 % relativne vlažnosti zraka nakon 12 sati prohodno, nakon ca. 3 dana se može mehanički opteretiti, a nakon ca. 7 dana je potpuno stvrdnuto. Kod nižih temperatura zraka se vremena sušenja odgovarajuće produljuju. Za vrijeme procesa stvrdnjavanja (ca. 12 sati pri 20 0C) nanešeni materijal zaštititi od vlage, jer inače može doći do narušavanja površine i smanjenja čvrstoće vezanja za podlogu.

Čišćenje alata

Odmah nakon uporabe i kod duljih prekida u radu razrjeđivačem DisboADD 419 Verdünner/Reiniger za epoksidne proizvode.

Njemački certifikat

Aktualni certifikati dostupni na upit.

Oznake upozorenja «H» / Oznake obavijesti «P»

Proizvod namijenjen samo za industrijsku primjenu.
Masa: Nadražuje kožu. Može izazvati alergijsku reakciju na koži. Uzrokuje jako nadraživanje oka. Spriječiti dodir s očima, kožom ili odjećom. Izbjegavati ispuštanje u okoliš. U SLUČAJU DODIRA S KOŽOM: oprati velikom količinom sapuna i vode. U SLUČAJU DODIRA S OČIMA: oprezno ispirati vodom nekoliko minuta. Ukloniti kontaktne leće ukoliko ih nosite i ako se one lako uklanjaju. Nastaviti ispiranje. Sadrži: Bisfenol-A-Epiklorhidrin smolu MG <= 700, Bisfenol-F-epoksidnu smolu MG < 700, 1,3-Bis(2,3-epoksipropoksi)-2,2-dimethilpropan, Oksiran, Mono[(C12-14-alkiloksi)metil]derivat

Učvršćivač:
Uzrokuje teške opekline kože i ozljede oka. Može izazvati alergijsku reakciju na koži. Može nadražiti dišni sustav. Spriječiti dodir s očima, kožom ili odjećom. Izbjegavati ispuštanje u okoliš. U SLUČAJU DODIRA S KOŽOM: oprati velikom količinom sapuna i vode. U SLUČAJU DODIRA S OČIMA: oprezno ispirati vodom nekoliko minuta. Ukloniti kontaktne leće ukoliko ih nosite i ako se one lako uklanjaju. Nastaviti ispiranje. Sadrži: 1,5-Pentandiamin, 2-Metil-, produkt reakcije sa 2-Etil-1,4-butandiamin i Glicidiltolileter, Polioksipropilendiamin, 1,3-Cikloheksilenbis(metilamin), Salicilnu kiselinu.

Odlaganje

Na reciklažu davati samo ambalažu praznu bez ostataka. Ostaci materijala: Osnovnu masu pomijašati s učvršćivačem i pustiti da se stvrdne i odlagati kao otpatke boja.

HOS

A(j); 500 g/l; maks. 1 g/l

GIS kod

RE 1

Detaljniji podaci

Vidjeti Sigurnosno-tehničke listove.
Kod  obrade  materijala  pridržavati  se  uputa  za  obradu  Disbon  zaštita  objekata.

CE označavanje

ce-logo
Disbon GmbH
Roßdörfer Straße 50, D-64372 Ober-Ramstadt 

08 

DIS-420-010265 
EN 13813:2002
Materijal za in situ podove (estrihe) i in situ podovi (estrisi)
EN 13813:SR-Bfl s1-B1,5-AR1-IR4
Reakcija na požarBfl -s1
Otpuštanje korozivnih tvariSR
Otpornost na otiranje≤ AR1
Prionjivost≥ B1,5
Otpornost na udar≥ IR4

EN 13813

Norma DIN EN 13813 "Mortovi za estrih, mase za estrih i estrisi – Mortovi za estrih i mase za estrih Svojstva i zahtjevi" utvrđuje zahtjeve u pogledu mortova za estrih koji se koriste za kontrukcije podova u unutarnjim prostorima. Ova norma obuhvaća i premaze od umjetne smole.
Proizvodi koji odgovaraju gore navedenoj normi moraju imati CE oznaku. Oznaka se stavlja na ambalažu, a nalazi se i u odgovarajućim uputama uz DoP koje se mogu pronaći na Internet adresi www.caparol.de ili dobiti na upit.

Služba za korisnike

Caparol d.o.o., Sveta Nedelja, Obrtnička 15tel: 01/3373-731fax: 01/3373-733mail: info@caparol.hrViše informacija: www.caparol.hr

Tehničke informacije

Sigurnosno- tehnički list

Tehnička informacija