Magic-Glass

Glatka staklena vuna bijelog desena za premazivanje s lazurama za zidove.

Primjena

Pretežno mineralna zidna obloga glatke površine bijelog desena za unutarnje zidove. Prikladna samo za premazivanje lazurama za zidove.

Posebnost:

Kod primjene mat, transparentnih, nijansiranih lazura za zidove postižu se raznolike obojane, atraktivne i individualno oblikovane površine. Renoviranje je moguće kad se nanosi lazura za zid iste nijanse kao prvi premaz. Svakim dodatnim premazom postojeće nijanse na površini zida postaju nešto snažnije.

Svojstva materijala

 • ne bubri i ne trune
 • stabilnih dimenzija
 • male površinske pukotine se lako premošćuju
 • izrada premaza s Deco-Lasur mat odnosno sjajnim
 • može se čistiti
 • sposobnost difuzije / upijanja
 • jako teško zapaljivo
 • direktno se renovira lazurama za zidove u istovjetnoj nijansi boje
 • može se renovirati i s pokrivnim premazima pri čemu staklena vuna gubi svoj dekorativni učinak i svodi se na čistu funkciju armiranja

Dezeni:

Bambus

ca. 220 g/m2

Batic

ca. 220 g/m2

Brokat

ca. 220 g/m2

Cocos

ca. 220 g/m2

Cotone

ca. 220 g/m2

Grano

ca. 220 g/m2

Krepp

ca. 220 g/m2

Linea

ca. 220 g/m2

Mosaik

ca. 220 g/m2

Organza

ca. 220 g/m2

Quadre

ca. 220 g/m2

Raster

ca. 220 g/m2

Tortuga

ca. 220 g/m2

Velvet

ca. 220 g/m2

Web

ca. 220 g/m2

Deseni do „Quadre" se mogu slijepiti bez vidljivog spoja. Spoj kod „Quadre" je dobro uočljiv.

Osnova materijala

Magic-Glass se sastoji od staklene vune čija je prednja strana dijelom premazana bijelom bojom na bazi akrilata. Ovisno o svjetlini i prozirnosti izabrane nijanse, kod slijedećeg nanošenja lazure nastaju kontrastni odnosno nijansirani prijelazi boja, što se događa i uslijed različite upojnosti vune i bijelog premaza, a time su strukture dizajna manje ili više naglašene.
Poleđina vune je tako impregnirana da se vlakna ne mogu osipati. Vuna je izrađena od mineralnih staklenih vlakana s relativno velikim promjerom (> 5 µm) koja ne ulaze u pluća. Staklena vlakna su nakon potpunog premazivanja Magic-Glassa u cjelosti vezana.

Pakiranje/Veličina pakiranja

 • Dimenzije role:
  25 m x ca. 1,00 m
 • Jedinica isporuke:
  4 role po kartonu
  48 rola na paleti (= 1.152 m2)

Skladištenje

Magic-Glass skladištiti na suhom mjestu.

Prikladne podloge

Podloga mora biti čvrsta, suha, nosiva, čista, ravna i bez tvari koje razdvajaju. Temeljni premaz napraviti sa Caparol-Haftgrund. Pritom obratiti pozornost na VOB Dio C, DIN 18363, st. 3.

Priprema podloge

Način pripreme podloge ovisi o pojedinoj podlozi i njenim svojstvima.

Način primjene

Rezanje:
U načelu se pri rezanju traka mora paziti da ne bude grešaka u materijalu, jer se prigovori i reklamacije nakon polaganja više od 10 traka više ne mogu priznati. Prije lijepljenja se materijal mora izrezati na odgovarajuću duljinu.
Ljepljenje:
Capacoll GK nanijeti zasićeno i ravnomjerno, nerazrjeđeno valjkom od janjećeg krzna u širini dviju traka. Odmah umetnuti Magic-Glass i pritisnuti valjkom od pjenaste gume da ne bude mjehurića. Do desena „Krepp", „Quadre" i „Raster" se deseni mogu obrađivati i s dvostrukim šavom, čime se postiže savršena optika šavova.
Napomena: ljepilo koje iscuri u području mora biti odmah odstranjeno vlažno s puno vode bez ostatka.
Magic-Glass ne tapecirati po kutovima nego izrezati točno na mjeru. Vanjski uglovi se oblikuju viskom u pravoj liniji. Kako bi se osiguralo nesmetano pripajanje na slijedeće trake, Magic-Glass mora prelaziti barem 10 cm oko uglova.
Oblikovanje vanjskih uglova se može značajno olakšati primjenom specijalnih plastičnih kutnih profila koji znatno poboljšavaju zaštitu od udarca.
Preporučamo profile koji se mogu nabaviti u prodaji od slijedećih proizvođača:
– HoBus kutni profil
– DLW kutni profil
– Protector kutni profil
(Molimo da se pridržavate uputa proizvođača).
Ljepljenje se izvodi montažnim ljepilima koja omogućuju korigiranje. Razlike u visini koje nastanu treba izravnati disperzivnim masama za izravnavanje (mase za izravnavanje koje sadrže gips nisu prikladne). Tu preporučamo primjenu Caparol Akkordspachtel fine odnosno srednje mase ili AkkordLeichtspachtel. Plastične profile i izravnana mjesta u pravilu treba naknadno grundirati s Caparol-Haftgrund.

Sistem nanošenja na površinu

Materijali za ugradnju i premazivanje:
Preporučeni materijali za ugradnju i premazivanje i Capadecor Magic-Glass su međusobno usklađeni.
Ljepilo:
Capacoll GK.
Disperzivno ljepilo bez otapala koje se lako i jednostavno obrađuje, velike početne snage vezanja i dovoljno duge upotrebljivosti za lijepljenje Magic-Glassa (podloga ne smije prejako upijati).
Završno premazivanje lazurama za zidove:
Završni premaz se izvodi s nijansiranom lazurom Deco-Lasur mat, razrjeđenom s 15% vode. Lazurni premaz u boji postiže najveću transparentnost tek onda kad se se Deco-Lasur matt strojno nijansira prema ColorExpress.
Završno premazivanje lazurama za zidove:
Nakon ljepljivanja i temeljitog sušenja Magic-Glassa slijedi nanošenje četkom nijansirane lazure cijelom površinom. Za podešavanje radne gustoće i dostatnog vremena za uporabu treba Deco-Lasur matt razrijediti s 15% vode. Kako se ne bi vidjeli slojevi na mjestima preklapanja, preporuča se površinu dok se još radi izgladiti mekim odprašivačem. Idealno je ako to može uraditi druga osoba. Uglavnom je dovoljan jedan nanos.
Napomena: ako se koristi Deco-Lasur, drugi netonirani sloj se nanosi četkom, kao što je gore opisano. Time se postiže primjetan sjaj, a povećana je i sposobnost čišćenja.
Površinu obrisati mekom četkom tijekom otvorenog vremena, kako bi se izbjegla vidljiva preklapanja, te ukloniti višak proizvoda s površine radi postizanja većeg kontrasta.
Na velikim površinama se preporuča rad u dvoje.
Zbog prozirnosti lazure DecoLasur i različitog upijanja Capaquarz, koje ovisi o vrsti dizajna, dolazi do utjecaja na djelovanje nijanse lazure izmiješane prema 3D sustavu. Zbog toga preporučamo prije svega izvesti probno premazivanje, pri čemu se istovremeno može odrediti i točna vrijednost potrošnje.
Izmiješana nijansa lazure za zid se mijenja optički na bijelo-sivoj površini Magic-Glassa. Zbog toga preporučamo da stvarno željenu nijansu kao i točnu potrošnju odredite probnim premazivanjem. Točan način obrade materijala za ugradnju i premazivanje se može vidjeti na etiketama ambalaže ili u tehničkim informacijama pojedinog proizvoda (TI br. 895 Capacoll GK, TI br. 550 Deco-Lasur matt, TI br. 570 DecoLasur glänzend).

Potrošnja

Potrošnja ljepila za ugradnju:
ca. 250 g/m2

Potrošnja  DecoLasur matt/glänzend:
ca. 150–200 g/m2

Uvjeti primjene/vanjski uvjeti

Donja temperaturna granica obrade:
+50C za zrak i podlogu.

Vrijeme sušenja

Pri 20 °C i 65 % relativne vlažnosti zraka nakon 4 – 6 sati površinski suho. Pri nižim temperaturama i višoj vlažnosti zraka se ova vremena produljuju.

Alat

 • čelično ravnalo i nož za rezanje za određivanje duljine traka i točno rezanje na stropovima, letvama, otvorima vrata i prozora, utičnicama, prekidačima itd.
 • nož s kliznom stopom za rezanje duplog šava
 • valjak od janjećeg krzna, duljine vlakana ca. 12 –15 mm, za nanošenje ljepila, rešetka za skidanje viška ljepila
 • visak za okomito spajanje traka
 • valjak od pjenaste gume za pritiskanje traka
 • četka za nanošenje lazure (npr. ovalna)
 • mekani odprašivač

Odlaganje

Capadecor Magic-Glassse može zbrinjavati kao otpad sa gradilišta.

Tehnička podrška

U ovom napisu nisu mogle biti obrađene sve podloge koje se mogu naći u praksi i njihova obrada.
Ako se obrađuju podloge koje nisu navedene u ovim tehničkim informacijama, potrebno je porazgovarati s nama ili našim vanjskim suradnicima. Rado ćemo Vam dati savjet vezano uz Vaš objekt.

Služba za korisnike

Caparol d.o.o., Sveta Nedelja, Obrtnička 15tel: 01/3373-731fax: 01/3373-733mail: info@caparol.hrViše informacija: www.caparol.hr

Tehničke informacije