caparol_pim_import/caparol_hr/products/image/19561/009385.png

Capaquarz

Kvarcom premazana strukturirana mineralna staklena vuna.

Primjena

Pretežito mineralna zidna obloga s kvarcom premazanom i strukturiranom površinom za unutarnje radove. Kombinacijom desena s nijansom i stupnjem sjaja premaznog materijala mogu se oblikovati krajnje privlačne zidne površine.

Posebnost:

Samo primjenom lazura za zid i premaznih sredstava koja tvore tanki film, nastaju zanimljivi svijetlo-tamni odnosno mat-sjajni efekti.

Svojstva materijala

 • ne bubri i ne trune
 • dimenzijski stabilan
 • premošćuje male površinske pukotine
 • ovisno o sastavu premaza, klasa otiranja na mokro 1 ili 2
 • može se čistiti
 • teško zapaljiva prema DIN 4102, B1
 • povećana otpornost na struganje, grebanje i udarce
 • difuzivnost/sorptivnost
 • niski trošovi opetovanog renoviranja premazivanjem. Ako se nakon višekratnog renoviranja želi napraviti temljita promjena, masom za ispunu i ravnanje (Caparol Akkordspachtel fini i srednji) može se izraditi nova površina koja se može premazivati.
Dezeni:
Osim na strukturama "Kontur, Forum i Portal", deseni se moraju obrađivati bez nasjeda.

Arkade

ca. 345 g/m2

Atrium

ca. 490 g/m2

Basilika

ca. 350 g/m2

Forum

ca. 455 g/m2

Fries

ca. 350 g/m2

Galerie

ca. 320 g/m2

Kaskade

ca. 410 g/m2

Kontur

ca. 405 g/m2

Kristall

ca. 320 g/m2

Papyrus

ca. 350 g/m2

Portal

→l← 63 cm, ca. 350 g/m2

Refugio

ca. 500 g/m2

Relief

ca. 390 g/m2

Terra

ca. 480 g/m2

Villa

ca. 365 g/m2

Osnova materijala

Capadecor Capaquarz se sastoji od staklene vune s kvarcnim premazom. Staklena vlakna se sastoje od čisto mineralnih staklenih vlakana promjera > 5 µm, koja stoga ne prodiru u pluća. U načelu se nakon premazivanja Capadecor Capaquarza više ne oslobađaju nikakve staklene niti.

Pakiranje/Veličina pakiranja

Veličina role:
25 m x ca. 1 m

Jedinica isporuke:
1 rola po kartonu, 24 role po paleti (= 600 m2)

Nijanse

Izabrana nijansa završnog sloja ovisi može imati različiti vizualni efekt, pogotovo kada je primijenjena na bijelo-sivoj podlozi te stoga svakako predlažemo izradu probnog uzorka.

Prikladne podloge

Podloga mora biti čvrsta, suha, nosiva, čista, ravna i bez tvari koje razdvajaju. Temeljni premaz napraviti sa Caparol-Haftgrund. Pritom obratiti pozornost na VOB Dio C, DIN 18363, st. 3 kao i na Tehničke informacije br. 860.

Priprema podloge

Način pripreme podloge ovisi o pojedinoj podlozi i njenim svojstvima.

Način primjene

Materijali za ugradnju i premazivanje:
Preporučeni materijali za ugradnju i premazivanje i proizvod Capadecor Capaquarz su međusobno usklađeni.

Ljepilo:
Capacoll GK
Disperzivno ljepilo koje se lako i u jednom potezu obrađuje, bez otapala, velike moći prianjanja i s dovoljno vremena za uporabu kako bi se zalijepio Capadecor Capaquarz (podloga ne smije prejako upijati).

Rezanje
U načelu se pri rezanju traka mora paziti da ne bude grešaka u materijalu, jer se prigovori i reklamacije nakon polaganja više od 10 traka više ne mogu priznati. Prije lijepljenja se materijal mora izrezati na odgovarajuću duljinu.
Kod desena "Portal, Kontur i Forum" obratiti pažnju na uzorak koji se ponavlja.

Ljepljenje
Capacoll GK nanijeti nerazrjeđen u širine 2 trake valjkom od janjeće dlake, ravnomjerno i zasićeno. Staklenu vunu odmah ugraditi i pritisnuti da ne bude mjehurića pomoću valjka od ekspandirane gume.
Izrada vanjskih uglova se može znatno olakšati primjenom specijalnih plastičnih kutnih profila koji značajno poboljšavaju zaštitu od udaraca. Preporučamo uobičajene profile slijedećih proizvođača koji se mogu naći u prodaji:
– HoBus kutni profil
– DLW kutni profil
– Protector kutni profil
(Molimo obratiti pažnju na odgovarajuće podatke proizvođača).
Ljepljenje se obavlja montažnim ljepilima koji omogućuju korekcije. Razlike u visini koje nastanu se trebaju izravnati disperzivnim masama za izravnavanje (mase koje sadrže gips nisu prikladne). Ovdje se preporuča primjena sredstva Caparol Akkordspachtel fine odnosno srednje mase ili AkkordLeichtspachtel. Plastični profili i izravnana mjesta se temeljito naknadno grundiraju sa Caparol-Haftgrund. Sastav premaza i izbor proizvoda treba ravnati prema zahtjevima za optički izgled površine i stupnju izloženosti opterećenjima.

Pokrivni premazi
Za pokrivne premaze su prikladne isključivo boje koje tvore tanki film, kao što su Latex Samt 10, Latex Satin 20, Caparol SeidenLatex, Latex Gloss 60, Amphibolin, Capadecor Metallocryl INTERIOR ili Capacryl akrilni lakovi.
Radi postizanja željenih mat-sjajnih efekata potrebna su dva premazivanja. Upotrebljene boje moraju biti razrjeđene s najmanje 30% vode. Capadecor Metallocryl INTERIOR obrađivati nerazrjeđen odnosno razrjeđen s max. 5% vode. Rezanje graničnih površina se mora u načelu izvesti mokro na mokro.

Sistem nanošenja na površinu

Završni premazi:
Lazurni premazi
Maksimalni kontrasti se postižu primjenom Caparol lazura za zid. Preporučamo nijansiranu lazuru Deco-Lasur mat ili sjajnu kao i Sylitol Antik-Lasur.
Ove lazure se prije obrade moraju razrjediti vodom do 15%. Kod Sylitol Antik-Lasur se 15%-tno razrjeđivanje izvodi mješavinom od Sylitol-Konzentrat i vode u omjeru 2:1. Uglavnom je dovoljan jedan nanos.
Napomena: ako se koristi Deco-Lasur, drugi netonirani sloj se nanosi četkom, kao što je gore opisano. Time se postiže primjetan sjaj, a povećana je i sposobnost čišćenja.
Površinu obrisati mekom četkom tijekom otvorenog vremena, kako bi se izbjegla vidljiva preklapanja, te ukloniti višak proizvoda s površine radi postizanja većeg kontrasta.
Na velikim površinama se preporuča rad u dvoje.
Zbog prozirnosti lazure DecoLasur i različitog upijanja Capaquarz, koje ovisi o vrsti dizajna, dolazi do utjecaja na djelovanje nijanse lazure izmiješane prema 3D sustavu. Zbog toga preporučamo prije svega izvesti probno premazivanje, pri čemu se istovremeno može odrediti i točna vrijednost potrošnje.

Potrošnja

Potrošnja za ljepljenje:
Ca. 250 g/m2

Napomena: U području spoja se ljepilo koje izlazi mora odmah odstraniti s puno vode, bez ostatka. Capaquarz se ne bi trebao u unutarnjim kutovima tapecirati, nego izrezati na mjeru. Vanjski uglovi moraju biti oblikovani pravilno okomito i vodoravno. Radi besprijekornog spajanja na slijedeće trake, Capaquarz se mora nanijeti najmanje 10 cm unaokolo.

Potrošnja:

Deco-Lasur matt: ca. 140 ml/m2
Deco-Lasur glänzend: ca. 140 ml/m2
Sylitol Antik-Lasur: ca. 140 ml/m2

(Vrijednosti potrošnje se odnose na jedan premaz).
Točne vrijednosti potrošnje odrediti probnim premazivanjem.


Potrošnja:
Latex Samt 10: ca. 120–140 ml/m2
Latex Satin 20: ca. 120–140 ml/m2
Caparol SeidenLatex: ca. 120–140 ml/m2
Latex Gloss 60: ca. 120–140 ml/m2
Amphibolin: ca. 120–140 ml/m2
Capacryl Acryllacke: ca. 120–140 ml/m2
Capadecor Metallocryl INTERIOR: ca. 125 ml/m2
(Vrijednosti potrošnje se odnose na jedan premaz).
Točne vrijednosti potrošnje odrediti probnim premazivanjem.Upute o točnom načinu obrade materijala za ugradnju i premazivanje pročitati na etiketi na ambalaži ili u tehničkim informacijama pojedinog proizvoda.

Uvjeti primjene/vanjski uvjeti

Donja temperaturna granica obrade:
+50C za zrak i podlogu.

Vrijeme sušenja

Pri 20 °C i 65 % relativne vlažnosti zraka nakon 4 – 6 sati površinski suho. Pri nižim temperaturama i višoj vlažnosti zraka se ova vremena produljuju.

Alat

 • čelično ravnalo i nož za rezanje traka na duljinu i točno rezanje na stropovima, donjim prečkama, oknima vrata i prozora itd., odnosno za eventualno potrebni rez s dvostrukim šavom
 • valjak od janjeće dlake, duljina dlake ca. 12–15 mm, za nanošenje ljepila, rešetka za struganje ljepila
 • visak za okomito poravnavanje traka
 • valjak od pjenaste (ekspandirane) gume za utiskivanje traka
 • plastična lopatica koja se ne haba za pritiskanje unutarnjih kutova
 • četka za nanošenje lazure (npr. ovalna četka)

Odlaganje

Capadecor Capaquarz se može zbrinjavati kao otpad sa gradilišta.

Tehnička podrška

U ovom napisu nisu mogle biti obrađene sve podloge koje se mogu naći u praksi i njihova obrada.
Ako se obrađuju podloge koje nisu navedene u ovim tehničkim informacijama, potrebno je porazgovarati s nama ili našim vanjskim suradnicima. Rado ćemo Vam dati savjet vezano uz Vaš objekt.

Služba za korisnike

Caparol d.o.o., Sveta Nedelja, Obrtnička 15tel: 01/3373-731fax: 01/3373-733mail: info@caparol.hrViše informacija: www.caparol.hr

Tehničke informacije