caparol_pim_import/caparol_hr/products/image/18038/020073_SAP-786528_2,5_L_Capadecor_ArteTwin_Effect.png

ArteTwin Effect Gold i Silber

Nova tehnika obrade površina sa specijalnim metalizirajućim efektom za unutarnje površine.

Primjena

ArteTwin je iznimno atraktivna, višebojna tehnika za oblikovanje unutarnjih površina prirodnog i elegantnog izgleda. ArteTwin tehnika se sastoji od posebno razvijenih komponenata, koje se mogu međusobno individualno kombinirati. Korištenjem i kombiniranjem proizvoda i tehnika postižu se efekti koji variraju od nenametljivih do vrlo impresivnih i upadljivih.

ArteTwin Effect je prikladan za oplemenjivanje površina generiranjem zlatnog ili srebrnog metalik sjaja, kako bi se naglasila pojedina područja i u potpunosti obradila površina.

Svojstva materijala

  • vodorazrjediva
  • pripremljena za obradu
  • bez mirisa, ekološki kompatibilna
  • povećava sposobnost čišćenja

Osnova materijala

Akrilna disperzija

Pakiranje/Veličina pakiranja

2.5 l

Nijanse

Bijelo transparentna sa srebrnim i zlatnim pearl pigmentima i bijelim česticama.

Stupanj sjaja

Polumat-metalik

Skladištenje

Na suhom i hladnom mjestu, bez opasnosti od smrzavanja.
Načetu ambalažu držati dobro zatvorenu.

Prikladne podloge

Podloge moraju biti čiste, bez tvari koje razdvajaju i suhe. Osim toga bi trebale biti ravnomjerno strukturirane i ravne. Obratiti pozornost na VOB, Dio C, DIN 18 363, st. 3.

Priprema podloge

Uputa:
Hrapave i neravnomjerno strukturirane podloge se moraju izgladiti sa proizvodom Caparol Akkord-spachtel fein ili mittel (fini ili srednji), odnosno s Akkord-Leichtspachtelom.

Žbuke grupe PI, PII i PIII:
Čvrste, normalno upojne žbuke pripremiti s Caparol-Haftgrundom. Na žbukama koje se lagano osipaju i upijaju temeljni premaz s proizvodom CapaSol LF. Na žbukama koje se jače osipaju temeljni premaz s proizvodom Caparol-Tiefgrund TB odnosno AmphiSilan-Putzfestigerom.

Gips i gotove žbuke grupe P IV:
Gips žbuke sa zapečenom korom obrusiti, odprašiti i grundirati s Caparol-Haftgrundom.

Gips ploče:
Izdignute rubove od gletera obrusiti. Mekana i obrušena mjesta učvrstiti s proizvodom CapaSol LF. Kod jače upojnosti temeljni premaz s proizvodom Caparol-Tiefgrund TB odnosno AmphiSilan-Putzfestigerom. Na normalno upojnim površinama temeljni premaz s Caparol-Haftgrundom.

Gipskartonske ploče:
Izdignute rubove od špahtle obrusiti. Meka i obrušena mjesta učvrstiti s proizvodom CapaSol. Ako je upijanje jače, temeljni premaz s proizvodom Caparol-Tiefgrund TB odnosno AmphiSilan-Putzfestigerom. Na normalno upojnim površinama temeljni premaz s Caparol-Haftgrundom. Kod ploča s vodotopivim sastojcima koji puštaju boju temeljni premaz s Caparol AquaSperrgrundom. Pogledati BFS-Uputu br. 12, Dio 2.

Beton:
Odstraniti eventualne ostatke sredstva koje razdvaja kao i supstance koje se osipaju i postaju brašnaste. Kod jače upojnosti temeljni premaz s proizvodom Caparol-Tiefgrund TB odnosno AmphiSilan-Putzfestigerom. Na normalno upojnim površinama temeljni premaz s Caparol Haftgrundom.

Nosivi premazi:
Na mat, slabo upojne premaze nanijeti međupremaz direktno. Sjajne površine i lak premaze ohrapaviti, temeljni premaz s Caparol-Haftgrundom.

Nenosivi premazi:
Nenosive premaze od laka i disperzivnih boja ili žbuka od umjetnih smola odstraniti. Na grubo poroznim površinama koje se osipaju odnosno upijaju temeljni premaz s proizvodom CapaSol LF. Nenosive premaze mineralnih boja mehanički odstraniti i površine odprašiti. Temeljni premaz s proizvodom Caparol-Tiefgrund TB odnosno AmphiSilan-Putzfestigerom.

Premazi od boja s ljepilom:
Temeljito oprati da bude čisto. Temeljni premaz s proizvodom Caparol-Tiefgrund TB odnsono AmphiSilan-Putzfestigerom.

Tapete od grubih vlakana, reljefne ili štampane tapete od papira, tapete koje ne drže čvrsto:
Odstraniti bez ostatka. Ostatke ljepila i makulature oprati. Temeljni premaz s proizvodom Caparol-Tiefgrund TB odnosno AmphiSilan-Putzfestigerom.

Površine s mrljama od nikotina, vode, čađi ili masnoća:
Prljavštinu od nikotina kao i mrlje od čađi ili masnoća isprati vodom uz dodatak sredstva za čišćenje u domaćinstvu koje razgrađuje masnoće i pustiti da se dobro osuše. Osušene mrlje od vode očetkati da budu čiste. Izolirajući temeljni premaz s Caparol AquaSperrgrundom (vidjeti tehničke informacije br. 384).

Drvo i drveni materijali:
Temeljni premaz s Capacryl Holz-IsoGrundom. Na pločama obostrano premazanim melaminskom smolom temeljni premaz s Capacryl-Haftprimerom.

Oštećena mjesta i nedostaci:
Nakon odgovarajuće predradnje popraviti prema propisu o obradi s Caparol-Akkordspachtelom i po potrebi nakon toga grundirati.

Pozor:
Kod primjene sredstva Caparol-Tiefgrund TB za unutarnje radove može se razviti tipični miris otapala. Osigurati dobro prozračivanje. U osjetljivijim područjima primijeniti sredstvo bez aromata i slabog mirisa AmphiSilan-Putzfestiger.

Način primjene

ArteTwin tehnika obrade bazira se na kombinaciji dva materijala u jednom prolazu (Twin tehnika). U tu svrhu se na ArteTwin specijalni gleter nanose, jedna pored druge, dvije nijanse ArteTwin Basica ili neka druga željena kombinacija ArteTwin Basica i ArteTwin Effecta Gold/Silber i tehnikom „fleka" uz slabi pritisak razvlače po površini. Ovako naneseni materijal se razvlači jedan u drugi, prema željenom izgledu. Tako nastaje jedinstveni ArteTwin izgled. Ova etapa rada se nakon sušenja prvog sloja može ponoviti.
Ako želimo dodatne biserno sjajne efekte, nakon sušenja prvog sloja može se nanijeti ArteTwin Effect Gold/Silber po cijeloj površini ili tehnikom „fleka". Za teško pristupačna mjesta, kao npr. unutarnji uglovi, treba koristiti prikladni alat (meki kist).

Sistem nanošenja na površinu

Završni premaz:
ArteTwin Basic i ArteTwin Effect su već pripremljeni za obradu i nanose se specijalnim gleterom ArteTwin Spezialkelle. Ovisno o željenom izgledu, materijali se mogu nanositi istovremeno ili doradom nakon sušenja prvog sloja kombinirati i obrađivati po volji. Molimo da se pridržavate uputa za oblikovanje. (TI Br. 896)
Bild 1 (013772.jpg)
Valjkom nanijeti međupremaz Indeko-plus, a zatim zagladiti četkom kako bi se izbjegli vidljivi prijelazi.
Bild 5 (013776.jpg)
Materijale nanijeti jedan do drugoga na specijalni gleter ArteTwin Spezialkelle.
Bild 2 (013773.jpg)
Materijale nanijeti postupkom "fleka" s malim razmakom i mijenjajući smjer.
Bild 3 (013774.jpg)
Međusobno razvući fleke materijala ...
Bild 4 (013775.jpg)
... i obraditi prema željenom izgledu.
Bild 6 (013777.jpg)
Nakon sušenja prvog sloja, postupkom "fleka" ili po cijeloj površini nanijeti ArteTwin Effect Gold ili Silber.

Potrošnja

Temeljni sloj s ArteTwin Basic i ArteTwin Effect:
Ca. 150 ml/m2 mase za efekt.

Prekrivanje s ArteTwin Effect:
Ca. 50 - 150 ml/m2, ovisno o tehnici rada.

U načelu, točnu potrošnju utvrditi probnim premazivanjem na licu mjesta.

Uvjeti primjene/vanjski uvjeti

Donja temperaturna granica kod obrade:
+5 °C za okolni zrak i podlogu

Vrijeme sušenja

Pri +20°C i 65 % relativne vlažnosti zraka površinski suho nakon ca. 6 sati. Kod višeslojne tehnike rada osigurati vremena sušenja do 12 sati između pojedinih premaza.

Čišćenje alata

Nakon uporabe, vodom uz eventualno dodavanje sredstva za ispiranje.

Zabilješka

Ovisno o nanesenoj količini i tehnici rada, mogu nastati jako do jedva vidljive strukture. Potpuno glatke površine sa ArteTwin nije moguće postići. Radi postizanja glatkoće površine i bolje sposobnosti čišćenja, ArteTwin se može dodatno obraditi s Deco-Lasurom. Pritom se Deco-lasur nanosi nerazrjeđen specijalnim gleterom ArteTwin Spezialkelle.

Obratiti pažnju

Čuvati izvan dohvata djece.
Ako dođe u dodir s očima odmah isprati s puno vode i zatražiti savjet liječnika.
Izbjegavati ispuštanje u okoliš. Pridržavati se posebnih uputa/Sigurnosno-tehnički list.

Odlaganje

Na reciklažu davati samo praznu ambalažu bez ostataka. Tekući ostaci materijala se mogu odlagati kao otpaci boja na bazi vode, osušeni ostaci materijala se mogu zbrinjavati kao stvrdnute boje ili kao kućno smeće.

HOS kategorija i granična vrijednost:

HOS kategorija i granična vrijednost: A(l), 200 g/l (2010); ovaj proizvod sadrži: maks. 50 g/l

Kod proizvoda boja i lakova

M-DF01

Deklaracija sadržaja

Disperzija akrilne smole, biserno sjajni pigmenti, mineralna punila, voda, pomoćno sredstvo za stvaranje filma, aditivi, sredstvo za konzerviranje.

Tehnička podrška

U ovom tiskanom napisu nisu mogle biti obrađene sve podloge koje se mogu naći u praksi i njihova obrada.
Ako se obrađuju podloge koje nisu navedene u ovim tehničkim informacijama, potrebno je porazgovarati s nama ili našim vanjskim suradnicima. Rado ćemo Vam dati savjet vezano uz Vaš objekt

Služba za korisnike

Caparol d.o.o., Sveta Nedelja, Obrtnička 15tel: 01/3373-731fax: 01/3373-733mail: info@caparol.hrViše informacija: www.caparol.hr

Tehničke informacije